Vajda Imre üzente 12 éve

Előre is köszöjük.
Előzetes Szándéknyilatkozat, értelmezése.
www.jogiforum.hu/forum/31/1076 ezen az oldalon a Dr. Süti válaszát érdemes elolvasni.

Válasz

Friderics Cecília üzente 12 éve

VKT Intéző Bizottsági ülésen jelezni fogom ezt az igényt, válaszolni fogok.

Válasz

Vajda Imre üzente 12 éve

Tévedtem, ha csak év végén küldi a VKT az egyenlegközlőt. Régen előtte havonta
jött mint a bankonál. Előzetes szándék nyilatkozatott írtunk alá, ez igaz, de nem szerződést, amiben például le van írva, hogy mit is kapunk a pénzünkért, hogy egy méterrebehozzák a bekötési pontot. Ilyen volt a gáz és víz esetében. A VKT-tól
tól is szeretnénk ilyet kapni. Előzetes szándék nyilatkozat, az csak nyilatkozat és nem szerződés. A levelet és a dvd-ét eljuttatom, de ennek már nincs jelentősége.

Válasz

Friderics Cecília üzente 12 éve

Év végén szokott egyenlegközlőt küldeni a VKT. Aki fizeti, akár több hónap távlatából is tudja kb. hogyan áll, eddig ez volt a harmadik, ha jól tudom, nem hiszem, hogy sűrűbben kellene, de ha tömegesen jelentkezik igény, nyilván lehet ezt sűríteni, ez nem jelenthet gondot. Tavaly május óta tárgyalunk a hitelről, és a bank csak az utóbbi időben jelezte, hogy ez a fizetési hajlandóság kevés. De nem csak a bank (hitel) miatt kell fizetni, hanem azért, mert ez a közmű MINDEN háztartás, vállalkozás egyéni érdeke, illetve együtt a közösség érdeke is. Ezért van ebben mindenkinek egyéni felelőssége is. Nem értem, milyen többlet költségről ír, nem láttam ezeket a gönyűi leveleket, minek a költségévek kapcsolatosak?
A VKT-ba szándéknyilatkozat útján lehet/lehetett belépni, ill. a Fundamentával szerződést kötni, ennek harmadpéldányát az akkori szervezők átadták a szerződő személyeknek. Milyen más szerződésre gondol a VKT-val, amire esetleg szükség lehet?

Válasz

Vajda Imre üzente 12 éve

Egyenleg közlők nem jöttek, csak januárban, legalábbis itt Gönyűn. A döntés 2011. december. 20 -án hozták meg, hogy három hónapon keresztül lehet törleszteni az elmaradást. 2012. januárjában és annak is a közepén jöttek az értesítők, így egy hónaptól elestek az emberek. Kifogásoltuk már 2011-ben, hogy miért nem jönnek az értesítők. Ha a Nagyszentjánosiak folyamatosan kaptak, akkor mi miért nem? Itt hiába kérdeztem a küldötteket, nem tudtak választ adni semmire, ezért örülünk, hogy válaszol nekünk. Szerintem a fizetési morál javítását már a pályázat elnyerése után, meg kellett volna kezdeni. Én kimentem Nagyszentjánosra, amikor a sajtótájékoztatón az hangzott el, hogy a lakosságra terhelik a többlet költséget, és mi Gönyűiek kaptunk külön levelet,
hogy az nem így lesz. Nos ezt a levelet, megmutattam jó pár embernek, és ŐK azt mondták, hogy ilyet nem kaptak. Ez két különböző tájékotatás.
Mi az oka?
Lesz e szerződésünk a VKT-val, úgy ahogy a gáznál és a víznél is volt?
/ ezt a kérdést ajánlot levélben is elküldtem, de válasz nem jön /

Válasz

Friderics Cecília üzente 12 éve

Kedves Imre, pontosítanék. 2011 júniusában nyertük meg a pályázatot, jó fél éve. Az egyenlegközlők rendszeresen mennek ki, utoljára januárban, egy kísérőlevéllel. A szerződések, amelyeket a háztartások vállaltak, évekkel ezelőtt megköttettek. Aki nem tudja fizetni, csapdába kerül a talajterhelési díj miatt is. A legjobb fizetési ösztönző az, ha már látják dolgozni a munkagépeket, nekünk pedig figyelmeztetnünk kell a lakosokat a szerződésben vállaltakra. Akik szerződést kötöttek, kötelezettséget vállaltak, és a VKT tagjai lettek, ezzel kifejezték akaratukat, hogy részt vállalnak majdan a beruházásban. Véleményem szerint ne onnan közelítsük meg a dolgot, hogy miféle kényszerítő eszközökkel érjünk el egy jobb fizetési morált. Mindenkinek a józan belátása kell, hogy legyen: amit vállalt, teljesítenie kell. Most aktívabb tájékoztatási időszak veszi kezdetét, amitől én azt várom, hogy az emberek jobban megértik a beruházás jelentőségét, ill. ebben saját szerepüket, javulni fog a fizetési hajlandóság.

Válasz

Vajda Imre üzente 12 éve

Megkaptuk az információt a bankról. Az önrész hiányzik, a "fizetési morállal van a baj. Majdnem egy éve, hogy megnyertük a pályázatot, de nem történt semmi annak érdekében, hogy a lakosokatfizetésre ösztönözzék. Máshol rögtön intézkedtek ez ügyben. Csak a szankciókat hangoztatják, ha nem fizetsz, ez meg az lesz. Vannak családok akik tényleg nem tudják fizetni a 2 900 forintot. Amikor a munkálatok a háznál tartanak, akkor kérik, hogy fizetet e, ha nem, akkor, nincs csonk. A VKT-nak kellene egy útmutatót készítenie, mint ahogy ez máshol megvan, vagy kérjük a szrződést, úgy mint a víznél volt,amiben minden le van írva.

Válasz

Vajda Imre üzente 12 éve

Kedves Cecilia!
Köszönet a válaszokért és a bennük lévő információkért. Meglepetésként érte oldalunkat, hogy választ kaptunk a kérdésekre. Számítunk továbbra is a válaszaira, a felmerülő kérdésekben. KÖSZÖNET.
Tisztelettel: Vajda Imre /infogönyű vez./

Válasz

Friderics Cecília üzente 12 éve

Kedves Imre, még nincs megegyezés a bankkal. A korábban említett fizetési fegyelem miatt nem jók a tárgyalási pozícióink, a bank 80% feletti fizetési hajlandóságot szeretne látni, mert a jelenlegi, alig 70% feletti nem meggyőző. Ráadásul az elmúlt évben a bankok kivonultak az önkormányzati piacról, nagyon nehéz hitel terméket találni. Így egy magasabb kockázat mellett magasabb kamatot is kérhetnek.
Az NFÜ egyébként úgy fizet a szállítóknak, ha mi már az önerő részt kifizettük. Gyakorlatilag a támogatási összeg nem fut át rajtunk.

Válasz

Vajda Imre üzente 12 éve

Kedves Cecilia!Szeretnénk a bank és a hítel felől is információkat kapni. Olyan "hírek" vannak, hogy nincs megegyezés a bankkal és másik bankot keresnek, mert magasnak tartották a 12 %-os kamatot. Mikor hívható le az NFU pénz, mi a feltétele?

Válasz

Friderics Cecília üzente 12 éve

Inkább VKT elnökhelyettesi mivoltomban írtam, mert ebben a vállalkozásban a két település sorsa elválaszthatatlan. A beruházás csak úgy valósítható meg, ha azt a lakosok erkölcsileg és anyagilag támogatják, így legalább olyan fontos számomra a gönyűiek hozzáállása mint a nagyszentjánosiaké. Az a fontos, hogy kommunikáljunk, nyugodtan keressenek, persze én sem tudok mindent, de megoldjuk, utánajárunk.

Válasz

Hadaricsné Panni üzente 12 éve

Tisztelt Polgármester Asszony!

Köszönöm, hogy vette a fáradságot, s a felmerülő problémákra megpróbált elfogadható választ adni. Számomra (számunkra) szokatlan ez a helyzet, mert Gönyű polgármestere még egyszer sem válaszolt az itt felmerülő problémákra, pedig akadt bőven (nem csak csatorna témában)!

Válasz

Badar László üzente 12 éve

Tisztelt Polgármester Asszony!

Elnézést kérek, az imént elfelejtettem: szeretném megköszönni, hogy ezen a fórumon elmondta információit, kifejtette véleményét!

Tisztelettel:
Badar László

Válasz

Badar László üzente 12 éve

Tisztelt Polgármester Asszony!

Az imént nem akartam ideírni: 12 évig voltam képviselő. Többször is hitemet tettem a csatornaberuházás mellett. Nehogy félreértés essék, az Ön munkáját nem ismerem, távol álljon tőlem, hogy véleményt nyilvánítsak róla!

Egyetértek Önnel. Az árak valóban emelkedtek. Az átlagember bére is a duplájára nőtt ez idő alatt? No ezért is várnám el a lakosság felé a több tiszteletet.

Minden lakossági fórumon (amelyre meghívót kaptam) részt vettem. Ennek ellenére úgy gondolom, szerdán több kérdésemre sem kaptam választ.

Én is szeretném, ha a kivitelezési munkálatok megkezdése előtt a műszaki mérnökök megkeresnének és minden eddig nyitva hagyott kérdésemre megnyugtató választ adnának!

Válasz

Friderics Cecília üzente 12 éve

Tisztelt Badar Úr,

Sajnos a csatornaberuházások árai 6-8 évvel ezelőtt mások voltak, mint ma. Minden másba került akkor, mint ma, sajnos, de ezt Önök is látják.

A beruházásban van nem támogatott műszaki tartalom is, ami a falvaknak fontos, de külön fizetendő. A 2900 Ft-ból 470 Ft a VKT működésére megy, irodafenntartás Gönyűn, ügyintéző bére, költségek. Itt jegyzem meg, hogy mióta polgármester vagyok, egyetlen egy fillért sem vettünk fel semmilyen címen, pedig rohangálok eleget ez ügyben, saját autóval is.

Ami gondot jelent ezen felül, a 72-73%-os fizetési fegyelem. Ezekre muszáj tartalékot képezni, mert azok előtt a házak előtt is el kell menni a gerinccel, akik esetleg nem akarják bekötni. Azok a lakosok vitték eddig a hátukon a beruházást, akik rendesen fizettek, ezért is fontos, hogy minden hátralékos utolérje magát, aki pedig eddig nem vette komolyan, elkezdjen fizetni. A hátralékok március 31 után köztartozások módjára behajthatók lesznek... a rendesen fizetők védelme érdekében.
Ha lesz pénzmaradék a projekt lezárásakor, akkor a küldöttgyűlés eldönti, hogy mi legyen vele.

A hangosítás Nagyszentjánoson tegnap tökéletes volt, emberek dolgoznak ott is, nyilván kijavították ami nem ment.
A Pannon-Víz képviselőjét legközelebb el kell hozni, ebben tökéletesen igaza van, egyetértek Önnel.

Úgy érzem, hogy minden tiszteletet megadunk a lakosoknak, igyekezünk mindenkit megfelelően tájékoztatni az eseményekről, ezért is írtam ide az Önök blogjába. Részemről tisztességgel és becsülettel, rengeteg plusz munkával végzem a csatornázáshoz tartozó feladataimat. A problémákat közösen kell megoldanunk.

Kérem, hogy pozitív hozzáállással közeledjenek a beruházáshoz, mert ez egy soha vissza nem térő alkalom, sok-sok éve vár erre mindenki, ne rontsuk el...Egy ekkora beruházásnál mindig feljönnek olyan kérdések, amikre ott és akkor kell megadni a választ, dönteni, hogy haladjon a projekt.

Kérem, hogy éljenek a felkínált tájékoztatási lehetőségekkel minél többen, előre is köszönöm!

Válasz

Friderics Cecília üzente 12 éve

Tisztelt Csendes Tiborné!

Örülök, hogy Ön is felelősséggel gondol a gyermekeink jövőjére.

A műszaki megoldás adott, nem helyi tisztító épül, hanem a komplett szennyvízmennyiség átkerül a bácsai tisztítóba, nyomott vezetéken. Ennek sok előnye van. A beruházáson sok évig dolgozott nagyon sok szakember, én elfogadom ezeket a szakmai döntéseket, szerintem ezen nem éri meg rágódni, nem értünk hozzá annyira, mint sok tucat mérnök.
Ráadásul erre a műszaki és gazdasági kaptuk meg az EU-s támogatást, ami nem kevés, bruttó 2 milliárd forint, ami közel másfél millió forint háztartásonként!!

Ha valakinek van máshol lakástakarékpénztári szerződése, abból is nyilván kifizetheti a 385.000 Ft-ot. A Fundamenta végén is 385.000 Ft kerül kifizetésre, ebben nincs semmi különbség. Abból jobb a Fundamenta, hogy a közös adminisztrációval egyszerűsödik az életünk, nem egyenként kell lefutni a köröket a bankokkal, jobban átláthatóbbak a befizetések, hiszen nekünk ezt folyamatosan monitorálni kell, és jelenteni a bank felé, aki ezt az önrészt megelőlegezi nekünk a Fundamentára tekintettel.

Higgye el kérem, az önkormányzatoknak elég kiadás az, hogy az összes intézmény bekötését ki kell fizetnie, iskola, óvoda, hivatal, stb.
Nem kis összeg, több millió falvanként az is, ráadásul nekünk nem lehet kötni lakástakarékot, mi fizetjük a 385.000-öket. Egész egyszerűen nem tudjuk átvállalni a lakosok befizetését, ráadásul a lakosok ingatlanja lesz értékesebb a beruházástól.

Válasz

Vajda Imre üzente 12 éve

Kedves Marika!
A 17 % egyenlő a 328 millió forinttal. Ha osztom a bekötések számával, 1682-vel kb. 195 ezer forint jön ki. Velünk a dupláját fizettetik meg. Miért?

Válasz

Badar László üzente 12 éve

Tisztelt Polgármester Asszony!
Bizonyára Ön előtt is ismert, hogy lakosainknál 6-8 évvel ezelőtt azzal kopogtattunk, hogy írjanak alá egy előzetes szándéknyilatkozatot, mely szerint rá fognak kötni a készülő csatornahálózatra, rákötési egységenként 140eFt-ért. Ezt is komoly műszaki gárda tervezte, mint a kötelezően bemutatandó két műszaki alternatívát is (akkor: gravitációs kontra nyomott rendszer) Nemrég ugyanezen embereknek kellett elmondani, hogy "picit" több lett a költség. Ma, mikor némely háznál azt kell figyelni a szomszédoknak, az önkormányzatnak, hogy füstöl-e a kémény, úgy gondolom, a havi 2900Ft bizony jelentős tétel, elvárnám, hogy pontosan tájékoztassanak (még ha nem is piaci viszonyok között működve is) , hogy mit, mikor kapunk e pénzért! A lakossági befizetésekből is finanszírozott PR csapat miért nem tudta a gönyűi fórumra elhozni a Pannon-Víz egy képviselőjét sem? A locsolóóra felszerelésének lehetőségére rögtön tudott volna választ adni, nem csak Irtó Úr feltételezését hallottuk volna! A házi bekötés terveztetésének szükségességét ott, azonnal cáfolhatta volna! A rendezvény hangosításával a csapat szintén levizsgázott. A házi átemelők számát illetően továbbra sem tudom, mi alapján mondták az egy db-ot, mikor egy háznál sem mérték fel, hogy milyen mélységben lép ki az épületből jelenleg a szennyvíz. Úgy gondolom, a többség tudatában van annak, hogy felelősséggel tartozik utódainkért, a jövőért, éppen ezért több tiszteletet várnék el a lakosság felé megértésük, anyagi áldozatvállalásuk okán.

Válasz

Csendes Tiborné üzente 12 éve

Tisztelt Friderics Cecilia!
Mi is tisztában vagyunk azzal, hogy igenis szükség van vízbázisunk tisztaságának megőrzésére, védelmére. Mi is felelősen gondolkodunk gyermekeink jövőjét érintően.
Nem magával a csatornával van itt véleményem szerint az embereknek a problémájuk, hanem a költségekkel. Az ingatlanonkénti 385.000,- Ft közműfejlesztési hozzájárulást Én pl. nagyon magasnak tartom. Ismerőseink egy olyan településen laknak, ahol két falu még a szennyvíztisztítót is saját maga építi meg és náluk az ingatlanonkénti hozzájárulás mindössze 180.000,- Ft.
Egyébként azt sem értem, hogy állami támogatást miért csak azok kaphatnak, akik a Fundamenta Lakáskasszán keresztül fizetik a részleteket, akik viszont egyösszegben, azok miért nem?
Továbbá, ha jól értettem a tájékoztatón, akkor ott az hangzott el, hogy az egész projekt költségvetése úgy oszlik meg, hogy az Uniós pályázaton elnyert pénz fedezi az összktg. nyolcvan valahány százalékát a többi költséget pedig a lakossági befizetésekből fedezik. Lehet, hogy rosszul értettem, de ha ez így van, akkor ez azt jelenti, hogy az önkormányzat ebbe a projektbe egy fillért sem fektet saját forrásból? És elképzelhető, hogy máshol ahol kevesebb a lakossági hozzájárulás összege ott megteszi ezt az ottani önkormányzat?

Válasz

Vajda Imre üzente 12 éve

Elolvassuk. Köszönjük.

Válasz

Vajda Imre üzente 12 éve

Ha én vezető vagyok, a hibákat kijavítom, de ehhez bátorság kell.
( felteszem a képet ) Ha kell az egész videót lemásolom.

Válasz

Friderics Cecília üzente 12 éve

Az imént feltöltöttem egy kis összefoglalót a mi falugyűlésünkről, szerintem sok infó közös, javaslom elolvasni Önöknek is:

http://nagyszentjanos.network.hu/blog/nagyszentjanos_klub_hirei/projektnyito-falugyules

Válasz

Vajda Imre üzente 12 éve

A sajtó tájékoztató Gönyün volt,( de hiszen Ön is ott volt ) kevés ember volt jelen.
A videót csak egyszer játszotta le a Gönyű TV utána megszünt rögtön az adás. Nagyszentjánosiak nem is látták a videót, tehát nem lehetett kampány beszéd.
De szép, hogy védi az elnök úrat.

Válasz

Hadaricsné Panni üzente 12 éve

Az én véleményem pedig az, hogy az elnök úr épp úgy a kampány időszakában élt, mint kollégája, ergo ne beszéljünk arról, ki volt úri ember, ki nem.

Válasz

Friderics Cecília üzente 12 éve

Az elnök úr úriember volt, és nem akarta nyilvánosság előtt kampányidőszakban meghazudtolni a kollégáját.

Válasz

Vajda Imre üzente 12 éve

Ott helyben az elnök úrnak kellett volna rögtön megcáfolnia. Az emberek úgy tudták eddig, hogy ingyenes lesz, mert ez hangzott el a sajtótájékoztatón.

Válasz

Friderics Cecília üzente 12 éve

Szerintem a sajtótájékoztatón a volt nagyszentjánosi polgármester kampánybeszédét hallották a tisztelt hallgatók...
Tegnap kaptunk választ a Pannonvíztől, hogy nem kell terveztetni a házi bekötéseket.

Válasz

Vajda Imre üzente 12 éve

Kedves Cecilia!
Elnézést a elgépelésért.

Válasz

Vajda Imre üzente 12 éve

Kedves Ccilia!
Köszönöm a tagságát.
Kérdés: a két falu között információ különbség van, a Pannonvízálláspontjáról a gönyűi forumon azt mondták, hogy kell.
A próba üzemnél is fizetni kell, pedig a sajtó tájékoztaton más igéret volt.
( videó )

Válasz

Friderics Cecília üzente 12 éve

Üdvözlök minden olvasót, hozzászólót! Engedjék meg, hogy nagyszentjánosiként és mint VKT elnökhelyettesként hozzászóljak. Megtehetik a lakosok itt is és nálunk is, hogy nem kötnek rá a szennyvízhálózatra, de a vízbázisaink védelmében törvényileg jelentősen megemelték idén januártól a talajterhelési díjat, amely a mi falvainkban kb. 3600 Ft lesz köbméterenként! Ahol rendelkezésra áll a csatornahálózat, ezt a – vízórán mért fogyasztás alapján megállapított- díjat fogják kivetni a nem rákötőkre. A csatorna díja mai áron max. 500 Ft köbméterenként, tehát elemei érdeke mindenkinek, aki vizet használ, hogy rákössön. A rákötéshez pedig ott a Fundamenta rendszere, amivel 385.000 helyett 290.000-ből le lehet tudni a közműhozzájárulást.
Nincs szó termékeladásról – ez egy műszaki tervek alapján kiszámolt költségekkel megvalósuló rendszer, amelyet tartalma alapján uniós támogatásra is méltónak tartottak, 83% arányban, ez 1,6 milliárd forint EU-s és állami pénz.
Ne felejtsük el, hogy a vízbázisok védelme egyre fontosabb lesz a jövőben, a 21. század olaja a víz. A törvények nem fogják megengedni a talajszennyezést, illetve súlyos díjakkal büntetik/terhelik, ez a 3.600 az első lépés szerintem.
A beruházáshoz az önerőt LE KELL TENNÜNK, ami 17%. Ennek a hiányzó közműnek a megvalósulásával az ingatlanok értéke komoly mértékben emelkedik majd.
Tegnap a nagyszentjánosi fórumon már kiderült: a Pannonvíz nem igényel a házi bekötésekhez külön terveket, így emiatt nem kell aggódniuk. A rendszert gravitációsnak tervezik, de a kivitelező állítása szerint azon pár helyen, ahol házi átemelőre lesz szükség, kb. villanykörte nagyságrendű üzemeltetési költséggel kell számolni. Kérem nyugodtan kérdezzenek, nyilván mindenkinek más és más a fontos kérdés. Nemsokára indul egy külön honlap az egész beruházásról, ahol minden információ elérhető lesz.

Válasz

Badar László üzente 12 éve

Volt szerencsém részt venni a tájékoztatón. Nekem úgy tűnt, hogy itt bizony nem egy terméket (csatornát) szeretnének eladni piaci alapon, hanem kényszerítő eszközökkel elszedni a lakosságtól a pénzt, oszt utána majd megmondják, mit adnak érte!

Válasz

Vajda Imre üzente 12 éve

A cikket Vajda Imre írta, géphiba miatt egy másik gépen.

Válasz