T. Antal üzente 10 éve

Adócsalási vád: házkutatást tartottak Horváth Andrásnál
2013.12.19.

Lefoglalták az adóhivatal volt dolgozójának számítógépét, számos iratot és azt a zöld dossziét, amelyet a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának november végi ülésén bemutatott.

Házkutatást tartottak a rendőrök Horváth András korábbi adóhivatali dolgozónál, elvitték számítógépének merevlemezét, számos iratot és a zöld dossziét - számolt be az Origo hírportál csütörtök délelőtt. A rendőrség az MTI megkeresésére megerősítette a hírt.

Horváth András a hírportálnak elmondta, hogy a rendőrök közlése szerint személyes adattal való visszaéléssel gyanúsítják. Mint elmondta: a rendőrök csütörtök reggel fél 8-kor jelentek meg a lakásán, és házkutatást tartottak.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal feljelentése alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda december 11-én nyomozást rendelt el visszaélés személyes adattal és hivatali visszaélés bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Az eljárás keretében csütörtökön nyomozati cselekményeket hajtott végre az eljáró szerv - közölte az MTI megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

Horváth András, a NAV volt munkatársa november elején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/12/19/11/Adocsalasi_vad_hazkutatast_tartottak_Horvath_Andrasnal.aspx

Válasz

T. Antal üzente 10 éve

2013.12.10.
"Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kormánypárti tagjainak javaslatára levették a testület keddi napirendjéről az áfacsalási vádakkal kapcsolatos meghallgatásokat.

A keddi ülésen megjelent Horváth András, az adóhatóság volt munkatársa - aki szerint nagyobb cégek több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is asszisztál -, valamint több állami szerv meghívott képviselője.

A bizottság azonban mintegy 40 perces vita után sem tudta megkezdeni munkáját, mivel már a napirendben sem volt egyetértés.

Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja arra tett javaslatot, hogy vegyék le a napirendről az adócsalási ügyet, mivel az folyamatban lévő büntetőeljárást érint. A bizottság ellenzéki képviselői amellett érveltek, hogy sem jogi, sem más akadálya nincs annak, hogy tájékozódás céljából zárt ülés keretében meghívottakat hallgassanak meg.

Harangozó Tamás, a testület szocialista tagja több példát is felsorolt, amikor folyamatban lévő büntetőeljárással kapcsolatosan tartottak bizottsági ülést. Korábban tájékozódtak már a Vizoviczki-ügyben, a bajai videóról, valamint számos aktuális ügyben - mondta.

A jobbikos Mirkóczki Ádám is említett példákat, és azt mondta, a kormánypárti képviselők azt a látszatot keltik, mintha takargatnának valamit.

Ugyanezen a véleményen volt Mile Lajos, a testület LMP-s tagja, aki azt mondta: meggyőződése, hogy a kormánypártoknak élére kellett volna állniuk a vizsgálatnak.

Kocsis Máté - utalva a kormánypárti képviselők, valamint Orbán Viktor miniszterelnök a konkrét üggyel és az adócsalókkal kapcsolatban tett kijelentéseire - hangsúlyozta: a Horváth András által megfogalmazott vádak elsősorban az ügyészségre és a rendőrségre tartoznak.

Visszautasította az ellenzéki képviselők azon kijelentéseit, miszerint javaslatuknak politikai háttere lenne. A NAV ügyéről van szó; először záruljon le a büntetőeljárás és utána lehet levonni a politikai konzekvenciákat - mondta.

Molnár Zsolt, a tesület szocialista elnöke, aki a meghallgatásokat kezdeményezte, az ülés végén úgy foglalta össze a történteket: a képviselők között nem volt egyetértés abban, hogy mit jelent a folyamatban lévő büntetőeljárás. Ugyanakkor megjegyezte: a testület sem a büntetőeljárásról, hanem annak esetleges nemzetbiztonsági kockázatairól szeretne tájékozódni; ha ilyenek nincsenek, azzal meg lehet nyugtatni a közvéleményt.

Molnár Zsolt megjegyezte, hogy a Portik-Laborc-találkozókkal foglalkozó ténymegállapító albizottság ülésére keddre meghívott Szilvásy György volt titokminiszter meghallgatása is elméleti alapon akár 4-5 büntetőeljárást érinthet.

Végül 8 igen és 4 nem szavazattal a keddi bizottsági ülés napirendjéről levették az adócsalási vádakkal kapcsolatos meghallgatásokat.

Horváth András, az ülést követően azt mondta: csalódott, hogy elmaradtak a meghallgatások, s hogy nem kapott szót. Ugyanis akkor elmondta volna, hogy két különálló ügyről van szó. Az egyik az, amivel kapcsolatban ő a feljelentést tette, a másik pedig az adócsalási ügyek nemzetbiztonsági kockázata - tette hozzá.

Horváth András az ülést megelőzően újságíróknak nyilatkozva cáfolta a keddi Magyar Nemzetben megjelenteket, miszerint nincsenek bizonyítékai. Mint kiemelte: a feljelentésében is leírta, hogy vannak bizonyítékai, emellett kétszáz oldalt csatolt mellékletként, amelyek szerinte alátámasztják a hivatali visszaélés tényállását. Horváth András ismét elmondta, hogy Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetővel korábban konzultált, Lázár János államtitkár pedig elismerte, hogy átvett tőle olyan dokumentumot, amely az általa készített elemzést tartalmazza.

A NAV egykori munkatársa azt gondolja, hogy a Magyar Nemzet cikke "rágalmakkal, vádaskodásokkal" azt készíti elő, hogy a nyomozást nem fogják elrendelni.

Az MTI kereste a rendőrséget is, de kedd délutánig nem válaszoltak arra, hogy Horváth András feljelentése nyomán indítanak-e nyomozást."

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/12/10/15/Kormanyparti_kepviselok_nem_tamogattak_a_nemzetbiztonsagi_bizottsagi_meghallgatasokat.aspx

Válasz

T. Antal üzente 10 éve

Gyurbán mossa kezeit -

-----------------------------

"Orbán: Adócsalóknak börtönben a helye
2013.12.02.
Az adócsalókkal szemben a lehető legkeményebben fel kell lépni, de a politikai felelősség megállapítása csak akkor következhet, ha a hatóságok jogsértést állapítottak meg – ezzel bújt ki az LMP-s Vágó Gábor parlamenti vizsgálóbizottság felállítására vonatkozó kérdése alól a kormányfő.

Aki adót csal, annak börtönben a helye – jelentette ki Orbán Viktor hétfőn a parlamentben Vágó Gábornak válaszul. Az LMP-s képviselő Horváth András volt adóhatósági munkatárs ezermilliárd forintos adócsalásról szóló állításairól kérdezte a kormányfőt az azonnali kérdések órájában. Vágó Gábor arról érdeklődött a miniszterelnöknél, hogy támogatja-e a Fidesz az LMP által szorgalmazott parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, továbbá van-e terve a kormányoldalnak az adócsalások csökkentésére.

Az adócsalókkal szemben a lehető legkeményebben fel kell lépni, ez alól senki sem bújhat ki, "lehet kicsi vagy nagy, magyar vagy nemzetközi cég", a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak, hangsúlyozta válaszában Orbán. Hozzátette, hogy akinek törvénytelenségről van tudomása, jelentse be, és a hatóságok ki fogják vizsgálni, "az erre szóló utasításokat ez esetben is megkapták". Az országgyűlési vizsgálóbizottságról a miniszterelnök azt mondta, hogy a politikai felelősség megállapítása akkor következhet, ha a hatóságok megállapítottak jogi felelősséget, ez a helyes sorrend.

Felhívta egyúttal Orbán a figyelmet arra, hogy ellenőrzései során a számvevőszék vizsgálja a jogszabályok betartását, valamint azt, hogy az adóhatóság a büdzsé érdekét szem előtt tartva járt-e el.

Orbán: Nincs pénz további áfacsökkentésre
A szocialista Gőgös Zoltán arról beszélt, az áfacsalási ügy is rámutat arra, hogy csökkenteni kell a visszaélési lehetőségeket, elsősorban a gyors felhasználású termékeknél. Ezért szerinte meg kell győzni az Európai Uniót, hogy a cukor és a vas esetében is járuljon hozzá a fordított áfa bevezetéséhez. Ám az MSZP-s politikus szerint az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése is szükséges a visszaélések megszüntetéséhez.

Orbán Viktor válaszul felidézte, hogy a kormány a gabonaszektorban már bevezette a fordított áfát, és a napokban a cukor esetében is jelezték ezt az igényt az Európai Bizottságnak. Januártól pedig az élő és a félsertés forgalmi adója csökken öt százalékra.

A kormányfő ugyanakkor jelezte: további áfacsökkentésre most nincs lehetőség. – Amit a gazdaság megtermelt, elköltöttük a kiskeresetűek adókedvezményére, a munkahelyvédelmi akciótervre, a gyed extrára és a húszszázalékos rezsicsökkentésre – mondta, hozzátéve, áfacsökkentésre akkor lesz mód, ha a gazdaság nagyobb ütemben nő, mert hitelből többé nem finanszíroznak szociális kiadásokat. Ezért javasolta, később térjenek vissza erre. Egyúttal megemlítette: az élelmiszerek most 27 százalékos áfakulcsát a szocialista kormányok emelték fel 12-ről 25 százalékra.

http://nol.hu/belfold/orban__az_adocsaloknak_bortonben_a_helye

>>>

Gyurcsány a NAV-nál érdeklődött az áfabotrányról
2013.12.02.
Nem látja az intézményes garanciáit a DK annak, hogy milyen módon dől el, indul vagy nem indul adóhatósági vizsgálat egy ügyben – jelentette ki Gyurcsány Ferenc pártelnök a NAV székházában tett látogatásuk után.

A Demokratikus Koalíció (DK) nem látja az arra vonatkozó intézményes garanciákat, hogy mi alapján dől el, indul vagy nem indul adóhatósági vizsgálat egy ügyben - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc, miután a DK több parlamenti képviselőjével együtt a NAV székházában kért tájékoztatást a Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal volt munkatársa által indított ügyről.

A pártelnök elmondása szerint a körülbelül egy órán keresztül tartó beszélgetés során mintegy kéttucat kérdésükre kaptak részben vagy egészében választ, de nem jutottak sokkal közelebb annak tisztázásához, hogy mi igaz a felvetésekből és mi nem.

A történet nagyon súlyosan sérti a NAV hírnevét, most az a kérdés, hogy azt hogyan lehet helyreállítani – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki azt mondta, véleménye szerint helye van egy parlamenti vizsgálóbizottság felállításának, de a testület létrehozása valószínűleg nem lesz elég. Egy ilyen bizottság hónapokig dolgozhat, de félő, hogy miközben a végén "nem tudunk meg többet, de olyanok is sérülni fognak benne, akik ezt nem érdemlik meg" – közölte.

– Ezért egy olyan, a politikától és az adóhatóságtól is független testületre lehet szükség, amelyik gyorsan és hitelesen át tudja tekinteni, hogy rendben mennek-e a dolgok az adóhatóságnál – folytatta.

Gyurcsány hangsúlyozta, hogy pártjuk támogatni fogja az LMP által kezdeményezett vizsgálóbizottság létrehozását, miután ahhoz nem szükséges a jobbikos képviselők aláírása. Ehhez kapcsolódva, egy kérdésre válaszolva hozzátette: "újnácikkal nem működünk együtt, márpedig mi a Jobbikot újnáci szellemiségű pártnak gondoljuk".

Ha igaza van az ügyet kirobbantó Horváth Andrásnak, akkor az hatalmas botrány, de ha nincs igaza, akkor az lenne a hatalmas botrány, hogy "mi ennek felültünk" – tette hozzá.

Horváth András, a NAV volt munkatársa november elején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője valamint a volt fideszes, jelenleg független Ángyán József november 11-én jelezték, hogy közösen kezdeményezik egy olyan parlamenti bizottság felállítását, amelyik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) megjelent hírek miatt folytatna vizsgálatot.

A kezdeményezést a Jobbik, az Együtt-PM-hez tartozó független képviselők valamint a független Ángyán József, Ivády Gábor és Szili Katalin is támogatták. A szocialisták, arra hivatkozva, hogy a kezdeményezéshez a Jobbik-frakció tagjai is csatlakoztak, három politikusuk kivételével nem írták alá az ívet.

Múlt hét pénteken az MSZP azt jelentette be, hogy ha az LMP elkészít egy olyan listát, amelyet harminc - nem jobbikos - képviselő aláírt, akkor ők garantálják, hogy 48 politikusok támogatja a kezdeményezést.


Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnök hétfőn arról beszélt, hogy a szükséges 78 szignót a Jobbik politikusai nélkül is össze lehet gyűjteni, ezért a DK elnöksége hétfőn úgy döntött, hogy a párt független képviselői csatlakoznak az LMP kezdeményezéséhez.

Szél Bernadett és Schiffer András, az LMP két társelnöke hétfő délután azt jelentette be, hogy két különböző, egy fehér és egy piros színű íven is gyűjtik az aláírásokat a NAV-ügyben tervezett vizsgálóbizottság felállításához. A két társelnök elmondása szerint így lesz egy ív, amelyiken szerepel majd a jobbikos képviselők szignója, és lesz egy amelyiken nem. Végül pedig azt nyújtják be a parlamentnek, amelyiken hamarabb gyűlik össze 78 képviselő aláírása - közölték.
"

http://nol.hu/belfold/a_dk_az_adohatosagnal_jart__de_nem_derult_ki__horvath_andras_igazat_beszel-e

Válasz

T. Antal üzente 10 éve

Jogosulatlan adatkezelés miatt feljelenti a NAV Horváth Andrást
2013.12.02.
Az adótitkok védelme érdekében a munkáltatói jogkör gyakorlója hivatali visszaélés és jogosulatlan adatkezelés gyanúja miatt feljelentést tesz Horváth András volt adóellenőr ellen.

Jogosulatlan adatkezelés miatt feljelenti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Horváth András volt adóellenőrt, aki azzal vádolta meg a hivatalt, hogy asszisztál a kiemelt adózók összességében százmilliárdos nagyságrendű összeget kitevő adócsalásaihoz – írja az Adózóna.hu.

Célhoz nem kötődő jogosulatlan adatlekérdezéseket tárt fel a NAV a Horváth András lemondásához kapcsolódó hivatali eljárás során – írja a hírportál. Átvizsgálták egyebek között a volt adóellenőr számítógépes munkaállomásán található adatokat, valamint a szekrényében fellelt iratanyagot, amelyek tételes átadását Horváth András írásban megtagadta – közölte az adóhatóság.

Mindezen túl a volt munkatárs saját bevallása szerint adótitkokat tartalmazó adatokat juttatott ki a hivatalból és birtokol jelenleg is. 

A munkáltatói jogkör gyakorlója azonnali belső vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy milyen tényezők tették lehetővé a jogosulatlan adatlekérdezésből származó iratok és az adótitkokat tartalmazó dokumentumok felhalmozását.

Amennyiben a vizsgálat vezetői mulasztást is megállapít, úgy fegyelmi eljárás keretében folytatódik a felelősség mértékének meghatározása.

Horváth András – jogosultságaival súlyosan visszaélve – számos gazdasági társaságról és magánszemélyről olyan nem célhoz kötött adatkezelést végzett, amely egyáltalán nem kapcsolódtak a feladataihoz.

A NAV-dolgozók adatkezelési lehetőségeire vonatkozó szabályokat belső adatvédelmi és adatbiztonsági, valamint informatikai biztonsági szabályzatok tartalmazzák. Az alkalmazottak kizárólag feladataik ellátása céljából, a részükre biztosított jogosultságok rendeltetésszerű használatával kezelhetnek adatot, és annak jogszerűségéért fegyelmi, polgári jogi, büntetőjogi felelősséggel tartoznak – figyelmeztet az Adózona.hu.

Az adótitkokat tartalmazó informatikai rendszerekhez való hozzáférés nem jelenti azt, hogy a NAV-on belül önkényesen bárki bármilyen adatot lekérdezhet – írja a hírportál.


http://nol.hu/belfold/jogosulatlan_adatkezeles_miatt_feljelenti_a_nav_horvath_andrast

>>>

Horváth Andrást a páholyban sem tűrik meg
2013.12.02.
A parlamentben elkezdődött a munka - vitával és önfényezéssel. Szemünk a patkón!

Hoffmann Rózsa, a közoktatásért felelős kereszténydemokrata államtitkár szólalt fel először a plenáris ülés napirend előtti szakaszában. „A középiskolások közösségi munkájának sikere” címmel elmondott beszédében – az önkéntesség világnapjához kapcsolódóan - többek között arra emlékeztetett: 2011-ben törvénybe iktatták, hogy három év múlva csak úgy lehet majd érettségit tenni, ha ötven óra közösségi önkéntes munkát végeznek előtte a középiskolások.

Hoffmann szerint a diákok és szüleik is jól fogadták ezt a kezdeményezést és az érintett diákok fele már „bele is kóstolt” a közösségi munkába. Az államtitkár kiemelte, hogy a kapcsolódó honlapot napi három-négyezer látogató olvassa és több mint négyszázezer letöltést regisztráltak már a portálon. Hoffmann Rózsa szerint azok a fiatalok, akik már kipróbálták a közösségi munkát, mind arról számoltak be, hogy egy új világ nyílt meg előttük és át tudták érezni a másokért végzett munka örömét.

Az államtitkár ezt követően néhány személyes beszámolót olvasott fel a Parlamentben, többek között egy olyan fiatalét, aki egy súlyosan beteg idős férfinek segített önkéntesként. „Nekem tartást adott a szolgálat, talán egy hivatást is kitűzött” - idézte az ismeretlen fiatal beszámolóját az államtitkár.

Hiller István szocialista politikus reagált először az államtitkári felszólalásra. A volt kulturális és oktatási miniszter arról beszélt, hogy az MSZP a köznevelési törvénnyel és annak irányával nem ért egyet. Szerintük ez nem egy korszerű és modern oktatás alapja. Hiller ugyanakkor helyesnek és jó dolognak nevezte az önkéntességet és annak kötelezővé tételét.

Talabér Márta, a Fidesz képviselője is reagált az államtitkári felszólalásra. A politikusnő szerint a Hoffmann Rózsa által hivatkozott adatok is bizonyítják a kezdeményezés sikerét. Talabér képviselő szerint minden várakozást felülmúlt a program, ezt egy kérdőív adataival is igyekezett alátámasztani, amely szerint a fiatalok többsége jó dolognak tartja az önkéntességet.

Dúró Dóra jobbikos képviselő is hozzászólt a témához. A radikális párt politikusa kiemelte: a Jobbik már a kezdetektől fogva támogatta a közösségi munka lehetőségének biztosítását, mondván ez a program egy „értelmes elfoglaltságot” biztosít a fiataloknak, akik ráadásul egyedi tapasztalatokat és élményeket is gyűjthetnek. Dúró hozzátette: érdemes végiggondolni, hogy a kötelező idő letöltése után további motivációt és kedvezményeket is biztosítani kellene az érintetteknek. „Elismerésünket kell kifejeznünk és a diákoknak is köszönetet kell mondanunk” - zárta kommentárját.

Osztolykán Ágnes LMP-s politikus is gratulált az államtitkárnak, hozzátéve: a kötelezővé tétellel eredetileg nem értettek ugyan egyet, de a türelmi idővel ez is vállalható. Az ökopárti politikus kiemelte azt is, hogy közösségi terekre is szükség lenne, amelyek segíthetik ezeket a tevékenységeket, különösképpen vidéken.

Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető kommentárjában a társadalmi normákra való nevelés és a közösségépítés fontosságáról beszélt. A kereszténydemokrata képviselő szerint a hivatkozott pozitív intézkedésnek az ápoltak egyértelműen nyertesei, de ugyanígy nyertes maga az intézmény is, amelyben az önkéntesek megkönnyítik a hivatásosok állományát. Harrach összefoglalva azt mondta: a teljes társadalom nyertese az intézkedésnek.

A NAV-botrányban mindenki saras?
„Fidesz-MSZP kartell a NAV-vizsgálat elszabotálásában?” címmel kért és kapott szót napirend előtt a jobbikos Gyöngyösi Márton. A szélsőjobboldali képviselő arról beszélt, hogy a NAV-botrány a rendszerváltozás egyik kortünete, kiemelve, hogy az uniós csatlakozásunkkal az adófelügyelet egy részét is elvesztettük. Gyöngyösi beszélt az adómentességet és kedvezményeket elnyerő oligarchákról és multicégekről is, de kihangsúlyozta még, hogy szerinte a NAV-botrány nem csupán büntetőjogi kategória, hanem politikai botrány is.

A Jobbik képviselője ezután arról beszélt, hogy a politikai pártok miként álltak az ügy kivizsgálásához. Rámutatott, hogy az MSZP csak a Jobbik távol tartása mellett támogatja a vizsgálatot, a Fidesz pedig politikai okokból szabotálja a bizottság felállítását. Gyöngyösi Márton hangsúlyozta, hogy a Fidesz azzal utasította el a kezdeményezést, hogy ügyészségi eljárás van folyamatban, ez azonban a Portik-Laborcz-ügy kivizsgálásakor nem zavarta őket.

Szathmáry Kristóf nemzetgazdasági államtitkár válaszában nyugalomra intett mindenkit, mondván két nyomozás is folyamatban van és ennek köszönhetően remélhetőleg kiderül majd, hogy ki nem mond igazat. Szathmáry hozzátette: ami eddig nyilvánosságra került, azok egyelőre csak puszta vádaskodások, nincsenek ugyanis konkrét adatok és információk. Ez a folyamat pedig az államtitkár szerint csak árt a NAV működésének, mert megingathatja a belé vetett közbizalmat.

Szathmáry elmondta még, hogy az érintett miniszter vizsgálatot rendelt el a NAV-nál az ügyhöz kapcsolódóan, a sajtóinformációk alapján felmerülő esetben viszont visszaéléseket nem találtak.

Az államtitkár Horváth András volt NAV-dolgozóval kapcsolatban azt mondta: a kiemelt adózókat soha nem ellenőrizte és a kiemelt adózókkal foglalkozó ügyosztályon soha nem dolgozott, ezekre az ügyekre rálátása nem volt. Ezért, az államtitkár szerint – különösen úgy, hogy az illető NAV-dolgozó állítólag politikai pályára készül – nem kell feltétlenül komolyan venni.

Schiffertől mindenki megkapja a magáét
Schiffer András, az LMP társelnöke „a régi elit reszketni méltóztatott” címmel szólalt fel napirend előtt. Az ökopárti frakcióvezető a NAV-ot érintő botrányról és az adóellenőrzési szervezet visszásságairól beszélt. „A csalásokhoz butítják hozzá a szervezeti kereteket” - fogalmazott Schiffer, kritizálva a NAV felépítését és működését. A politikus a „magyar Snowden”-nek nevezte Horváth Andrást (aki pár percig jelen volt a Parlament karzatán), majd előbb a szocialistákat ostorozta, amiért nem akarták aláírni a jobbikosokkal együtt a vizsgálóbizottság felállítását, majd az Együtt-PM-et is kritizálta, amiért Bajnai Gordon egyik tanácsadója az a Szikora János, aki korábban az APEH egyik vezetője volt.

Schiffer a DK-nak is bevitt egy ütést, mondván Brüsszelhez rohannak az ügyben, holott a kérdést inkább itthon kellene rendezni. Az LMP frakcióvezetője ismét a NAV-botrány teljes és érdemi kivizsgálását szorgalmazta. „Hol van a Fidesz? Itt az idő, hogy kiszabadítsuk Magyarországot az oligarchák fogságából!” - zárta felszólalását Schiffer András.

Szathmáry Kristóf reagált erre is, hangsúlyozva: ha az LMP, vagy a hozzájuk „csatlakozó” egykori NAV-dolgozónak vannak konkrét információi, akkor hozzák azokat nyilvánosságra. A nemzetgazdasági államtitkár ezután megismételte, hogy a NAV folyamatosan ellenőrzi a kiemelt adózókat, ráadásul arányaiban minden egyes alanyra több mint két ellenőrzés jut. Szathmáry azt is hangsúlyozta, hogy mind a NAV, mind pedig a kormány folyamatosan igyekszik becsukni a felmerülő kiskapukat.

Nemzetbiztonsági bizottság előtt beszélhessen Horváth!
„Derüljön ki az igazság!” - ezt a címet adta napirend előtti felszólalásának az első decemberi plenáris ülésen Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke szintén a NAV-botrányról beszélt az Országgyűlésben. A politikus szerint a felmerülő összegek (összességében körülbelül 1700 milliárd forint) már az állam működésével kapcsolatos problémákat is felvet; az adók beszedését illetően szerinte rendszerszerű, ráadásul ciklusokon átívelő probléma látszódik. Mesterházy szerint nem lehet elszigetelt, egyszerű esetként kezelni a felmerülő kérdéseket.

„Ez kormányzati felelősség” - fogalmazott az MSZP elnöke, rámutatva: a kétharmados többséggel minden eszköz a kormány rendelkezésére áll a felmerülő adórendszeri probléma kezelésére. Mesterházy Attila szerint a közbizalmat mindenképpen megingathatja egy ilyen botrány, ezért a vizsgálat, az arról szóló tárgyalás és a megoldás kidolgozása is a teljes nyilvánosság bevonásával kell, hogy történjen.

Az MSZP elnöke szerint indokolatlan „sértett NAV-dolgozóként” bemutatni Horváth Andrást, hiszen már akkor „körbeturnézta” a fideszes képviselőket a felmerülő problémákkal, amikor még a NAV-nál dolgozott. Ráadásul politikai pályáról is indokolatlan beszélni vele kapcsolatban, hiszen korábban fideszes önkormányzati képviselő volt. Mesterházy azt kérte, hogy nyissák fel Horváth „zöld dossziéját” és hívják össze a nemzetbiztonsági bizottságot, amelynek zárt ülésén minden kártyát kiteríthet a volt adóhatósági szakember.

Szathmáry Kristóf nemzetgazdasági államtitkár reagált erre is. Ismét azt mondta: a kormány egyik első és legfontosabb lépése az adóhatóság és a VPOP összevonása volt, amely éppen a hatékonyságot növelte. Az államtitkár azt is kiemelte: az Európai Unió valóban vizsgálta és kimutatta az áfavisszaéléseket az európai országokban, de a szomszédos régiókban sokkal rosszabb adatokat mutattak ki, mint Magyarországon. Szathmáry Kristóf a vizsgálóbizottság létrehozásával kapcsolatban arra hivatkozott: épp Mesterházy Attila aláírásával került benyújtásra egy olyan módosító-indítvány korábban, amely tiltotta volna hasonló testületek létrehozását folyamatban lévő büntetőügyekben.

Egy páholyban sem tűrik meg jelenlétét
Horváth András egykori NAV-dolgozó, a NAV-botrány kirobbantója jelenleg az LMP szakértői páholyából figyeli a parlamenti eseményeket; a parlamenti rendészek eddig mindegyik páholyból elküldték, nem engedték neki, hogy figyelje a parlamenti patkóban történteket. Mire ezt leírtuk, már az LMP páholyából is elzavarták.

A KDNP másodszor is nagyon elégedett
Szászfalvi László kereszténydemokrata képviselő volt az utolsó előtti felszólaló. „Egészséges egészségügy - erős Magyarország” címmel többek között arról beszélt, hogy az Orbán-kormány egy „kivéreztetett” egészségügyet vett át a „liberális anarchistáktól”. A KDNP-s politikus szerint 2010-ben az volt a kormány feladata, hogy eltakarítsa a romokat és egy működőképes ellátórendszert hozzon létre; ezt az elmúlt három és fél évben nagy erőfeszítésekkel a kabinet szerinte meg is tette, az eredmények a képviselő szerint kézzelfoghatók. Ez utóbbiak közé sorolta az egészségügyi dolgozók béremelését, az intézmények konszolidációját, a rezidensek ösztöndíját, az új mentőautókat és mentőállomások felújítását.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár köszönte a dicséretet, megerősítve: valóban sokat dolgoztak azért, hogy az egészségügy helyzete jobb legyen. Az államtitkár szerint olyan rendszert vettek át az előző kormánytól, amely éppen hogy csak nem dőlt össze. Szócska úgy vélte: minden nehézsége ellenére a magyar egészségügy működik és fejlődni is tud. Azt is kiemelte, hogy a kivándorlások számra is egyre csökken a szférában, ami szintén a megtett intézkedések eredményességét mutatja.

Rogán megmondja, miről kéne beszélni
Szokás szerint Rogán Antal fideszes frakcióvezető zárta a napirend előtti blokkot. „Közös ügyeink” címmel a kormánypárti politikus többek között arról beszélt, hogy Gyöngyösi Márton (Jobbik) korábban listázni akarta a zsidó származású képviselőket, amely ellen akkor közösen léptek fel a politikai erők. Rogán szerint a Fidesz azóta is tartja magát ahhoz, hogy sem listázni, sem közös listán szerepelni nem akar a jobbikosokkal. Ugyanakkor a frakcióvezető szerint ez az elv másoknál már enyhülni látszik: míg a Jobbik próbálja kihozni a politikai karanténból Gyöngyösi Mártont, addig az LMP „lasszóval” próbál képviselőket fogni.

Rogán kifogásolta, hogy a multik és a bankok megadóztatásakor és más, hasonló kérdésekben az ellenzéki politikusok már nem voltak ennyire aktívak, elkötelezettek és tettre készek. A fideszes politikus szerint a T. Házban olyan kérdésekről kell beszélni, amelyek valóban érintik a választókat, így például arról, hogy a mai naptól lehet regisztrálni az ingyenes készpénz-felvétel igénybevételéhez. Ez, Rogán szerint a fogyasztói jog egyik legfontosabbika és a pénzügyi rezsicsökkentés egy jelentős lépése.

Szathmáry Kristóf erre is reagálni kívánt a kormány részéről. A nemzetgazdasági államtitkár szerint a kabinet felelőssége, hogy „ne üljön fel és ne kösse le az erőit az ellenzékiek és politikába vágyók hisztériakeltésének, ügygenerálásának”, hanem inkább a választókat valóban foglalkoztató és érintő kérdésekkel foglalkozzon. Az államtitkár szerint is ez utóbbiba tartozik az ingyenes készpénz-felvétel joga, amely a pénzügyi rezsicsökkentés egyik első és fontos lépése. Szathmáry szerint a kormány továbbra is kitart a magyar társadalom terheinek csökkentése mellett.

http://nol.hu/belfold/hoffmann_nem_fel_dicserni_munkajat

Válasz

Megyesi Imre üzente 10 éve

85 évre titkosított olajügyek, titkos volt az olajügyekben nyomozó rendőr elleni eljárás, titkosak a Gripen-akták, az OTP-s túszejtés részletei, egy korábbi pedofil képviselő ügye, 80 évre titkosított volt parlamenti jegyzőkönyv UD zrt.-ügyben (ezt elvileg feloldották már). Meg kell nézni a googleban, rengeteg van és még több amiről nem is tudunk.

Válasz

Megyesi Imre üzente 10 éve

Szinte minden vizsgálat, vagy balhé amire az emberek felfigyeltek az elmúlt 12 évben állambiztonsági ügyre (vagy egyéb indok) való indiklással le lett titkosítva. Ha nem felejtem el utána nézek majd konkrétan melyik ügyek voltak.

Válasz

T. Antal üzente 10 éve

Pontosabban milyen titkosításokra gondolsz Imre?

Válasz

Megyesi Imre üzente 10 éve

Nem véletlen, hogy a fidesz és mszp, stb. 50-100 évekre titkosít minden anyagot. Ha az mszp, vagy bajnaiék, vagy a fidesz nyer megint, szerintem ugyanez lesz.

Válasz

T. Antal üzente 10 éve

Nem is tudom.. Amikor megláttam ezt az embert a dossziéjával a TV-ben, valamiért Pallag László jutott az eszembe..

Válasz

T. Antal üzente 10 éve

Horváth: Itt van nálam a bizonyíték a 29 milliárdos lehúzásra
2013.11.28.

A Fidesz vezetői 2011 óta tudtak az ezermilliárdos adócsalásokról, sőt tudomása szerint a párt frakciója is tárgyalta egyszer az ügyet, azonban azóta sem történt érdemi változás – ezt állította az Áfa csalások ügyét kiteregető egykori adóellenőr a parlament költségvetési bizottságának albizottsága előtt. Horváth András szerint az ebben a rendszerben keletkezett pénzek leginkább Hollandiában és Svájcban kötnek ki.

Meglehetősen csekély képviselői érdeklődés, ám annál nagyobb médiaérdeklődés fogadta Horváth András egykori adóellenőrt a parlamenti bizottság előtt. A Fidesz ugyanis már korábban jelezte, nem megy el az ülésre. „A NAV volt alkalmazottja nagyon súlyos bűncselekményekkel gyanúsít. Ennek az ügynek nem egy parlamenti vizsgálóbizottság előtt van a helye, hanem ennek az ügynek, ahol bűncselekményekkel gyanúsít meg embereket, cégeket, az ügyészségen van a helye” – vélekedett Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője.

A fideszesek távolléte miatt határozatképtelen bizottság így csak meghallgatta a volt adóellenőrt. Az egykori revizor bizonyítékokat is vitt az ülésre.

„Itt vannak nálam ebben a dossziéban azok az adatok, amelyek alátámasztják, hogy a gabonakereskedelmi területeken milyen szervezethálózat működött, hogy húzták le 2011-es évben 29 milliárd forinttal a költségvetést, kik a céges szereplők ebben” – mondta Horváth András, a NAV volt munkatársa.

Több szektor több száz cége érintett az évenként 1000 milliárdosra rúgó áfa-csalási ügyekben – mondta a revizor. A vélekedéssel ellentétben azonban nem csak külföldi multicégek, hanem Horváth szerint nagy hazai vállalatok is érintettek.

Horváth az albizottság előtt azt mondta 2007-től alakult ki a nagy értékű adócsalások "védelmi rendszere", amikor az adóhatóságot átszervezték és olyan emberek kerültek magas vezetői posztokba, akik "a másik oldalról érkeztek" és akik "gyenge, szakmaiatlan" embereket hoztak. Szerinte ezen emberek mögött olyan oligarchák állnak, akik érvényesíteni tudják az akaratukat bármely kormányon. A volt adóellenőr azt mondta évek óta folyamatosan próbálta a kormánypártok vezetői felé jelezni a problémákat.

„Akkor még nem is tudtam róla, de még előttem szintén kilépett egy kollega ilyen szintű problémákkal a Fidesz legmagasabb szintű vezetői felé. Varga Mihály is tudott a dolgokról, már korábban, mint ahogy én jeleztem, sőt több parlamenti képviselő is tudott róla. Én úgy tudom, hogy a Fidesz képviselőcsoportja is foglalkozott ezzel egyik ülésén, 2011 tavaszán” – mondta Horváth András.

A Rogán Antallal való találkozó után néhány multinál rendkívüli ellenőrzések indultak, kiemelkedő következmények nélkül – idézte fel az egyetlen eredményt a volt revizor, aki szerint az ügyészségnek, vagy az ÁSZ-nak kellene vizsgálni az ügyet.

Ahogy az Együtt-PM politikusai és aktivistái szerint is, akik erről szóló lapokat ragasztottak az ÁSZ épületére. Az időközben az épületből kijövő szóvivő erre úgy válaszolt: egy képviselőtől már érkezett erre vonatkozó felkérés, úgyhogy elindítják a vizsgálatot.

http://www.atv.hu/belfold/20131128-horvath-itt-van-nalam-a-bizonyitek-a-29-milliardos-lehuzasra

>>>

Rágalmazás miatt feljelentette a NAV Horváth Andrást
2013.11.28.

Minden konkrétumot nélkülöző, alaptalan vádaknak nevezte a NAV Horváth András volt dolgozó vádjait. A kétnapos belső vizsgálat során egy konkrét ügyet vizsgáltak, ott nem találtak semmit. A volt dolgozó állításaiban nincs semmi új – állítja a hivatal.

Rágalmazás miatt büntetőfeljelentést tett az adóhivatal volt dolgozója, Horváth András ellen – közölte Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese a szervezet sajtótájékoztatóján. Az adóhatóság attól tart újabb az adózási morált aláásó alaptalan ügy kerül elő - pont úgy, mint a hosszú bájtok éjszakájánál, ahol négy éven át érte a hatóságot vád az adatok eltűntetéséről, mire egy vizsgálat derítette ki, hogy nem történt semmi.

Varga Árpád szerint konkrétumok nem hangzottak el az elmúlt napokban, csupán rágalmak arról, hogy elnézi a hatóság az adócsalásokat, ezért tették meg a feljelentést. Közölte: nem lehet tényként kezelni azokat az állításokat, hogy bárki leállított volna vizsgálatot a NAV-nál, (erre a hierarchikus, minden dokumentáló szervezetben nincs túl sok esély ugyanis), ahogyan nem új felfedezés az sem, hogy léteznek körbeszámlázásos áfaláncok.

Európa-szerte ez probléma, nem véletlenül kezdeményezte a fordított áfa bevezetését a hivatal például a gabonánál. Most a cukornál vannak a gondok, de a jövő slágere Varga szerint a zúzott kő lesz. Hangsúlyozta: folyamatosan figyelik az adózókat, szűrik a csalásokat, új módszereket dolgoznak ki – 2004, az uniós csatlakozás, vagyis a határok elvesztése óta probléma az ellenőrizhetetlen áruutaztatás. Varga szerint nincs ok változtatni a működési renden, és nem a volt dolgozó nyilvánosságra hozott tézisei kényszerítették ki azt a jogszabály-módosítást sem, amely épp a hasonló ügyek hatékonyabb feltárását szolgálja (Az új, januártól bevezetni tervezett rendelkezések alapból megengednék a lánc-csalások feltárása során, hogy az eredeti ügyet kezelő regionális hivatal és ellenőr járjon el, ehhez a jövőben nem kell elnöki engedély).

Az elnökhelyettes hangsúlyozta, a volt dolgozó írásaiban szereplő megállapítások többsége a hivatal módszertani útmutatójából van összeollózva. Varga elismerte: létezik ezermilliárdos áfarés, ez nemzetközileg elfogadott adat, s nem mi vagyunk a legrosszabbak ebből a szempontból Európában.

Varga Árpád szerint Horváth András anyagaiban egyetlen konkrét ügy szerepelt, ebben a volt dolgozó azt közölte: őt leállították egy ellenőrzésről. Az elnökhelyettes szerint épp a nemzetgazdasági miniszter által elrendelt kétnapos belső vizsgálat során azt nézték meg, ebben az ügyben mi történt. Ez kiderítette: a volt dolgozó egyetlen vizsgálatra kapott megbízást, ezt 3-5 nap alatt kellett volna elvégeznie, de tíz hónap után sem fejezte be. Ezért leállították róla. Varga Árpád azt mondta: Horváth András túlterjeszkedett hatáskörén, olyan anyagokat kért be revizoroktól, amelyekre nem lett volna joga. Más régiók revizoraitól is kért be adatokat, olyan ügyekben vizsgálódott, amelyekhez semmi köze nem volt - ha ott dolgozna fegyelmi eljárást kellene most lefolytatni ellene jogosulatlan adatigénylés miatt.

Az elnökhelyettes kiemelte: Horváth András soha nem volt adóellenőr, koordinációs területen dolgozott a közép-magyarországi régióban, így joga volt ránézni egyes ügyekre, kockázatelemzést végezni, de nem mindig tartotta be a hivatali utat. Ez azért probléma, mert a hivatalnak mindig jogszerűen kell eljárni. "Hiába tudom, hogy valahol adócsalás volt, ha nem tudom bizonyítani" – mondta Varga Árpád, aki azt is elárulta: volt kollégájuk két szekrényében 60 ezer oldalnyi anyagot találtak. "Horváth András jó képességű kolléga volt, eredményeket ért el a gabonakereskedelem területén. Sajnos 2007-ben rosszfelé vittük el" – mondta az elnökhelyettes, aki szerint egykori kollegájában ekkor szakadt meg valami, később pedig nem kívánta ellátni azokat a feladatokat, amelyeket rábíztak.

Varga cáfolta azokat az állításokat is, hogy a Kiemelt Ügyek Igazgatóságának megszüntetése után leálltak volna a lánccsalások ellenőrzésével. Közölte: a régióknál több vizsgálatot végeznek el, mint annakelőtte. Hangsúlyozta azt is: a kiemelt adózóknál nem kell kiutalás előtt ellenőrzést elvégezni, hiszen ezek az adózók nem tűnnek el (vagyis az utólagos vizsgálat esetén is vissza lehet kérni a pénzt, mert megtalálhatóak) - ez szerinte nem kivételezés, mint azt Horváth András állítja, hanem megszokott eljárás. Leszögezte: a kiemelt adózóknál - a multiknál – több vizsgálatot végeznek el, mint az ebbe a körbe nem tartozó nagyobb cégeknél. Több a bírság (az adómegállapítás), és a kiemelt adóalanyok többször is mennek bíróságra (vagyis nincs kivételezés, sőt, több a vita) – ám ezekben az ügyekben arányaiban nagyobb mértékben nyer a NAV.

Így tegyen valaki bejelentést korrupcióról – reagált a hírre Horváth András. Érdeklődésünkre elmondta: a kormánynak meg kellett volna védeni őt, ehelyett a NAV mellé állt, mert az adóhatóság vélhetőleg a kabinet engedélyével támadta meg őt. A NAV vádjait alalptalannak nevezte, azokra reagálni sem lehet – mondta. Azt leszögezte: nem összeollózta, hanem a saját vizsgálódásaiból vont le következtetéseket.

http://nol.hu/gazdasag/nav-reakcio?ref=sso

Válasz

T. Antal üzente 10 éve

"A Fidesz megfúrta a volt adóellenőr parlamenti meghallgatását
2013, november 26.

A Fidesz arra hivatkozik, hogy „Horváth bűncselekményekkel vádol másokat, ezért az igazságot bűnvádi eljárás keretében kell tisztázni, ez pedig az ügyészség feladata.

Balla György, a Fidesz frakcióigazgatója közölte, hogy a Fidesz-frakció képviselői nem vesznek részt a számvevőszéki és költségvetési bizottság ellenőrző albizottság holnapi ülésén, amin meghallgatták volna Horváth András volt adóellenőrt, aki kitálalt az ezermilliárdos áfacsalásról. Az ülésen a NAV más vezetőit, Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert és elődjét, Matolcsy György jegybankelnököt is meghallgatták volna – írja a 444.hu.

A lap információi szerint a Fidesz arra hivatkozik, hogy „Horváth bűncselekményekkel vádol másokat, ezért az igazságot bűnvádi eljárás keretében kell tisztázni, ez pedig az ügyészség feladata. Az ügyészség viszont nem a Parlamentben található. A fentiek értelmében a holnapi bizottsági ülésre nem fog sor kerülni.”

A bizottsági ülés a közlemény szerint határozatképtelen lesz a Fidesz-frakció képviselői nélkül. A bizottság tagjainak ugyanis közel kétharmada fideszes.

Horváth azt állítja: évente ezermilliárdos nagyságrendben okoznak az országnak károkat az áfacsalók, és a NAV (egykori Apeh) az ügyeket nem vizsgálja elég alaposan, a vezetők pedig tudatosan akadályozzák az eljárásokat."

http://alfahir.hu/a_fidesz_megfurta_a_volt_adoellenor_parlamenti_meghallgatasat

Válasz

T. Antal üzente 10 éve

"Kit érdekelnek a drogos pesti firkászok?" – Érdekes beszélgetés egy MSZP-s Facebookján
2013.11.19.

Czeglédy Csaba szombathelyi MSZP-s szerint "ki a frászt érdekelnek a drogos pesti firkászok? Ne nekik politizáljunk már végre!" – ezt írta legalábbis a Facebook-oldalán.

Czeglédy Csaba szombathelyi MSZP-s Facebook-oldalán MSZP-s politikusok vitatkoztak arról, hogy pártjuk nem írta alá a NAV-vizsgálóbizottság felállításáról szóló kezdeményezést azért, mert azt a Jobbik is aláírta – hívta fel a figyelmet a Vs.hu.

"A világ balfaszai ülnek az MSZP parlamenti képviselőcsoportjában" – közölte vitaindítólag Czeglédy Csaba, aki Lazáry Viktor szombathelyi alpolgármester lebuktatásával tette magát ismertté.

Török Zsolt MSZP-szóvivő erre azt válaszolta, hogy "írj alá valamit együtt a nácikkal, és pár percen belül neked esik a ballib média, az összes többi ballib párt, majd még egy hétig az lesz minden esti beszélgetés témája. Később elhatárolódnak tőled az álcivil liberoszervezetek."

Czeglédy több részletben erre olyanokat válaszolt, hogy "puha pöcsűek vagyunk… vagytok”, illetve „szükség törvényt bont; az ördöggel is szövetkezni”. Az újságírókkal kapcsolatban megjegyezte: "Zsolt, ki a frászt érdekelnek a drogos pesti firkászok? ne nekik politizáljunk már végre! nem veszitek észre, hogy a Fidesz kottájából játsszotok?"

Török Zsolt szóvivő véleménye így hangzik az újságírókról: "Sok mindenben egyetértek veled, de a média a liberók kezében van. Nézd meg, mit csináltak velünk az elmúlt két hétben. Még csak nem is jobbosok, hanem liberálisok."

A vita azóta is folytatódik.

http://hvg.hu/itthon/20131119_Kit_erdekelnek_a_drogos_pesti_firkaszok_

Válasz

T. Antal üzente 10 éve

Ángyán: "egységes maffiahálózat irányítja a háttérből a politikát"
2013. november 18.

Ángyán József szerint a Fidesz és az MSZP azzal, hogy nem támogatja az adóhatósággal kapcsolatos vizsgálóbizottság felállítását, azt bizonyítja, hogy "egységes maffiahálózat irányítja a háttérből a politikát" évtizedek óta.

A volt fideszes, jelenleg független képviselő Schiffer Andrással, az LMP frakcióvezetőjével közösen múlt héten kezdeményezett felállítani egy olyan parlamenti bizottságot, amelyik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) megjelent hírek miatt folytatna vizsgálatot. Egy korábbi sajtótájékoztatón ugyanis Horváth András, a NAV munkatársa – aki már benyújtotta lemondását – arról beszélt: nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.

A hétfői sajtótájékoztatón Schiffer András ismertette: a kezdeményezésüket 50 képviselő írta alá, az LMP mellett a Jobbik frakciójának tagjai, valamint a független képviselők egy része. Vagyis az LMP-s politikus szerint sem a Fidesznek, sem az MSZP-nek nem érdeke az, hogy "az ország kiszabaduljon a maffiahálózatok szorításából".

Schiffer András bejelentette, közérdekű adatkéréssel fordulnak a nemzetgazdasági miniszterhez, hogy 15 napon belül megkapják az ügyben egy hétvége alatt lefolytatott minisztériumi vizsgálati jelentést és megismerhessék annak főbb megállapításait.

Ángyán József úgy értékelte, a Fidesz–KNDP és az MSZP magatartása azt bizonyítja, hogy egy "néhány tucat gazdasági szereplő által irányított maffiahálózat kisajátította a politikát", és a két politikai oldal csak ennek a maffiahálózatnak a "délelőttös és délutános műszakjai". "Mi más indokolhatná, hogy egyik oldal sem támogatja ezt a vizsgálóbizottságot?" – tette fel a kérdést.

http://hvg.hu/gazdasag/20131118_Angyan_egyseges_maffiahalozat_iranyitja_a#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg

>>>

Vélemény

Adóügyi színjáték: a NAV feljelentette saját magát
2013.11.12.
A bajai videótrükkel próbálja megkerülni a NAV az Európai Unió Bírósága áfa-ítéleteit. Szakmailag ugyanis teljesen hiteltelenek Horváth András NAV ellenőr állításai - állítja egy adószakértő.

A bajai videóügyhöz hasonlóan egy színjátékhoz asszisztál megint a média.

Angyal József okleveles adószakértő, igazságügyi adó- és járulékszakértő korábban weblapján már jelezte, hogy van egy aggályos része a 2014-es adócsomagnak:
Az adó megállapításához való jog elévülése büntetőeljárás esetében a büntetőeljárás kezdő időpontjától annak jogerős befejezéséig nyugszik.

Ennek hatályba lépése az adószakértő szerint gyakorlatilag azt jelentené, hogy januártól kénye kedve szerint határozhatná meg adóügyekben az elévülési időt az adóhatóság. Erre a problémára felhívta a figyelmét néhány országgyűlési képviselőnek, és a nyilvánosság elé is tárta.

Véleménye szerint az adóhatóság Horváth András NAV ellenőr nyilvánosság elé tolásával el akarja terelni a figyelmet a jövő héten végszavazásra kerülő, jogbiztonság szempontjából aggályos 151.§ -ról.

Horváth András NAV ellenőr állításai az okleveles adószakértő számára teljes mértékben hiteltelenek. Olyan adójogi tényállást minősít adócsalásnak, amire az Európai Unió Bírósága ítéletei leszögezték, hogy a NAV és a magyar bíróságok folytatnak téves nemzeti gyakorlatot az áfa levonás jogszerűtlen korlátozásával.

A hiteltelen színjátékkal az adóhatóságnak csak az lehet a célja, hogy megkerülhesse az Európai Unió Bírósága ítéleteit, melyeket a magyar bíróságok már alkalmaznak a gyakorlatban. Ami most történik, az csak kommunikációs trükk. A NAV feljelentette saját magát, hogy elterelje a figyelmet a kialakulóban lévő totális adóhatósági diktatúráról - véleményezi az adószakértő az elmúlt időszak történéseit.

http://adougyek.hu/tart/cikk/ca/0/192332/1/adougyek/Adougyi_szinjatek_a_NAV_feljelentette_sajat_magat?place=srss

Válasz

Takács Elemér üzente 10 éve

Tisztelt M. Imre!
Teljes métrékben egyet értek álláspontjával. Sajnos kevesen merik ezeket a dolgokat így leírni. Szégyen, hogy az emberek nem akarják elismerni, felismerni a a helyzetet.
Remélem vagyunk egypáran akik így gondolkodnak a mostani polítikát képviselő erőkről.

Válasz

Megyesi Imre üzente 10 éve

Örülök, hogy más is látja azt, hogy az emberek átverését az egész "baloldal" és a fidesz együtt csinálják. Még 1996-ban mondta egy pesti szállodában dolgozó ismerősöm, hogy ezek együtt mulatnak folyamatosan. Ami a parlamentben van színjáték az embereknek. Nem véletlen, hogy nincsenek elszámoltatva egyik oldalon sem, nem véletlen, hogy ami stabilizálná az országot azt nem valósítják meg. Nem véletlen, hogy a magukat megvédeni akaró tisztességes állampolgárokat büntetik, a bűnözőt éppen csak meg nem dícsérik. Mindegyik milliárdot költ a zsidókra, cigányokra, de a magyarok a saját országukban munkával is éhen döglenek, vagy elköltöznek. Ez mind nem véletlen. De a sok megvezetett ember most is azon vitázik, hogy dk, vagy mszp, vagy fidesz, vagy stb.-re szavazzon. Tök mindegy, mert a háttérben ugyanaz irányít, csak más bábuk vannak előtérben. Aki ezt még mindig nem látja be, javaslom visszamenőleg olvasgasson még híreket. Hasonlítsa össze ki mit ígért, mit valósított meg, és most mit mond.
Aki több kft-t, családok tucatjait tette tönkre egy országot kivinné a csődből? Aki bevallotta, hogy hazudott éjjel-nappal most igazat mondana? Aki engedi, hogy az oktatás, egészségügy, rendvédelem tönkre menjen, de költi a milliárdokat hülyeségekre az ország az emberek javát akarja? Most ismét több száz milliót osztanak pesti fociklubboknak. Nem értem miért kell a kórháznak, önkormányzatnak magának kigazdálkodni a fenttartást, de a foci klubboknak nem. Sok egyéb amit már nincs kedvem leírni sem

Válasz

Vajda Imre üzente 10 éve

Nem lesz semmi az ügyből, az embert meg elhallgatatják, úgy lesz mint sok más ügyben, egymást védik.

Válasz