Szeretettel köszöntelek a infogönyű klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
infogönyű klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a infogönyű klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
infogönyű klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a infogönyű klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
infogönyű klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a infogönyű klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
infogönyű klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
10 éve | Megyesi Imre | 0 hozzászólás
A ganajtúró bogarak és a hangyák jelenthetik a megoldást a jövő
élelmiszerellátási problémáira - állítják brit kutatók, akik egy
speciális eljárást kidolgozva háromdimenziós nyomtatással készítenek
ízletes rágcsálnivalókat rovarokból.
Az új technológiát kidolgozó Ken Spears, a London South Bank
University ételtechnológusa szerint a rovarokkal való táplálkozás -
amely bevett gyakorlatnak számít a világ számos pontján -, nem csupán az
élelmiszerhiány problémáját oldaná meg, hanem biztosítaná, hogy az
emberek elegendő fehérjéhez és ásványi anyaghoz jussanak.
A projekt keretében a kutatók kiszárítják és finom porrá
őrlik a rovarokat vagy azok lárváit, hogy lisztet készítsenek belőlük,
amelyet azután csokoládéval, krémsajttal vagy különböző fűszerekkel
vegyítenek, olyan keveréket nyerve, amelyből háromdimenziós nyomtatással
ízletes ételeket tudnak készíteni.
Spears szerint a szakemberek ez idáig kénytelenek voltak a
Nagy-Britanniában előforduló rovarokra szorítkozni, így például házi
lisztbogár lárváinak őrleményét vegyítették fondanttal, hogy tortákra
szánt cukormáz bevonatot készítsenek, de a jövőben szeretnének
fehérjében gazdagabb fajokkal dolgozni és jóval kifinomultabb
alakzatokat, illetve bonyolultabb ételeket is létrehozni.
A szakemberek úgy vélik, hogy a rovarok fogyasztása
jelentheti a megoldást a jövő globális élelmiszerellátási problémáira,
mivel - a növekvő globális népesség és a fokozódó élelmiszerigény
fényében - a gyakorlat csökkentené a környezetre és az állattenyésztésre
nehezedő nyomást - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap
internetes kiadásában.
A kutatók reményei szerint, ha kívánatos formában tálalják a
rovarokat, akkor több ember lesz hajlandó enni belőlük. A rovarok gazdag
fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrást jelenthetnek. Egy ganajtúró
bogár például több vasat tartalmaz, mint egy szelet steak, és négy
tücsökben annyi kalcium van, mint egy pohár tejben.
Spears szerint a kutatók azt remélik, hogy a jövőben jóval
egzotikusabb, és magasabb fehérjetartalmú rovarokat - például
dél-afrikai mopaneférgeket - is bevonhatnak a projektbe, hogy az
előállított ételek még több tápanyagot biztosíthassanak az embereknek,
és akár a katasztrófa sújtotta területeken is be lehessen vetni őket
élelmiszerforrásként. Hajrá EU, hajrá multi! Mindenkinek jó étvágyat kívánok hozzá. Forrás: MTI
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!