Szeretettel köszöntelek a infogönyű klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
infogönyű klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a infogönyű klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
infogönyű klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a infogönyű klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
infogönyű klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a infogönyű klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
infogönyű klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
„Írja meg mindenképp, hogy aki régi gyümölcsfajtáról tud a környezetében, juttasson el arról nekem pár gallyat ide, Pórszombatra! Leoltom, s örömmel küldök vissza belőle. Meg persze bekerül a gyűjteményembe is.”
Nagyjából másfél évvel ezelőtt, amikor először írtunk Kovács
Gyuláról, az ősi zalai (vagy inkább Őrség- Göcsej-Hetés-i, manapság
pedig már egyenesen Kárpátmedencei) gyümölcsfajták gyámolítójáról, azzal
zárult a cikk, hogy a pórszombati erdész lehetőségnek tekinti a saját,
Medes-hegyi birtokán létrehozott génbankot. Csenevész alma, körte,
szilva, barack, cseresznye és berkenyefák cseperednek itt, ma már
körülbelül ezer darab, lassan feledésbe merülő fajták, nem egy közülük
az egyetlen a maga neméből. A feledésre és kipusztulásra ítélt
gyümölcsök számára minden nap ajándék, a birtok pedig lehetőség a
túlélésre, hátha egyszer innen indulva sokasodhatnak majd megint a
világban. A gyümölcsfái révén híressé lett Kovács Gyula erőfeszítései
jutalmaként egy hete – olvasóink szavazatainak is köszönhetően –
megkapta „Az év zalai embere” címet, s ezt, illetve a vele járó kiemelt
figyelmet ismét csak lehetőségként fogja fel. Ezért kezdte
beszélgetésünket a bevezetőbeli mondatokkal.
– Hála istennek
egyáltalán nem vagyok híján az oltanivalónak, szinte naponta jár hozzám a
postás ilyen ügyben – folytatta Kovács Gyula. – S épp az imént kaptam
üzenetet, hogy az erdélyi Kászonból érkeznek hamarosan gallyak, az
atyafi, akire bízták, már leszállt repülővel Pesten. Sose láttam ezt az
embert, ő sem ismer engem, sőt, azzal az illetővel sem találkoztam
egyszer sem, akinek a fájáról levágták az ágakat. De a közös cél, a
hagyomáyok tisztelete összehozott bennünket. Kimegyünk közben „a
műhelybe”, házigazdánk így hívja a háza háta mögé búvó, fóliatetős
sufnit, ahol felnőtt ember felegyenesedni nem tud, ám ahol a gyümölcsfák
új élete elkezdődik. Az asztalon oltókés hever, a néhai szovjet ipar
terméke, amit Kovács Gyula negyven éve használ.
|
– Úgy emlékszem, három forintért vettem annak idején – meséli róla
szeretettel a hangjában, amikor kézbe veszi. – Kétszer volt élezve
öszszesen, s bár oltottam már életemben mindenféle csodamasinával, egyik
sem ért a nyomába.
Maga az oltás művelete olyan egyszerű, hogy
még én is meg tudom tanulni: vad alannyal dolgozunk, mely a születendő
új életnek a vitalitást adja, a nemes gyümölcsfa jó tulajdonságait a
megmenteni kívánt fáról származó ág hozza magával. A kettőt átlós vágás
mentén kell összeilleszteni, majd rugalmas műanyag szalaggal
körbetekerni, s mehet az oltvány a tőzeges cserépbe, ahol majd megered
szépen. Innen, tavasz táján, a hátsó kertben álló nagy fóliasátorba
kerülnek az oltványok, de valamennyiük számára a Medes-hegyi birtok a
végső cél.
- Lehetne magról is dolgozni, de a végeredmény így
sokkal jobb - magyarázza kérdésemre Kovács Gyula. – Az új fa a nemes
fajta minden jellegét hordozza majd magán, a vad alany pedig minden bajt
legyűrő életerőt kölcsönöz neki.
A pórszombati gyűjtemény fái
legnagyobb részt nem fordultak még termőre – ami pár gyümölcs pedig
megérett némelyiken, azt az őzek fogyasztották el, nyilván nagyon
jóízűen. Kovács Gyula azonban ennek ellenére mindent tud a leendő
gyümölcsökről.
– Mostanáig az esetek nagy részében volt még
lehetőségem beszélgetni öregekkel, akik el tudták modani, hogy az adott
fát milyen jellegzetessége miatt tartották, gyümölcsét miért szerették,
mire lehetett a legjobban felhasználni. Ezek nagyon fontos információk,
bekerülnek a jegyzeteimbe. De előfordul olyan is, hogy valamire szinte
véletlenül jövök rá. Van például a karácsonyalma, gyönyörű, piros,
vastagon viaszos a gyümölcse, a külleme miatt fenyőfára dísznek szokták
akasztani. Az íze viszont borzasztó, fanyar, szinte keserű, ez is a
karácsonyfadísz-jelleget támasztotta alá. Egy néprajzos ismerősöm hívta
fel a figyelmemet, hogy kóstoljam meg ezt az almát az ünnepek után, és
igaza volt: az alma csodálatos módon, már rég leszedve, akkorra érik
meg, s olyan finom lesz, hogy méltó része legyen az ünnepnek.
|
A régmúlt idők gyümölcsei közt rengeteg ilyen apró csodát találni.
Van, amelyik ma- gas szárazanyag-tartalma miatt sütemény készítésére jó;
a másikban a nedvesség teng túl, ebből sajtolták valaha a gyümölcslevet
(ezen belül van savanykásabb „aleset” a férfiaknak és édes a nőknek!);
akad, amelyik kamrai hőmérsékleten, minden beavatkozás és károsodás
nélkül eláll a következő érésig.
Létezik fa, amely tavasztól ősz
végéig folyamatosan ontja a gyümölcsöt, de kifejezetten azonnali
fogyasztásra valót, a termése ugyanis szinte órák alatt lepottyan és
elenyészik. Van szilva, amely a fán, magától aszalódik, az első fagyok
megérkeztéig „elmegy” belőle minden nedvesség és fogyasztható. És van
olyan is, amit megenni szinte büntetés, viszont a belőle főzhető pálinka
hét nyelven beszél.
|
- Ezekben a gyümölcsökben fantasztikusan sok idő, munka és
tapasztalat van – fogalmazza Kovács Gyula. – Egy-egy ilyen speciális
fajta nem két hét alatt született: az illető gazda figyelte a
természetet, próbálkozott, gondolkozott, miközben minden felmerülő
kérdésére a választ csak a következő gyümölcsszezon hozta meg. Egy
emberélet ilyenre édeskevés, az illető továbbadta tapasztalatait a
fiának, s ő folytatta a munkát, majd így tovább, emberöltőkön
keresztül... A mai világ pedig ezt a rengeteg tudást készül eldobni
magától.
Volt egyéb oka is, hogy valaha ezeknek a gyümölcsöknek
ekkora becsülete volt: anno ugyanis nem étkezés végi desszertnek,
vitaminforrásnak tartották őket, sok esetben maguk voltak az élelem.
Kovács Gyula Medes-hegyén áll egy nagy kereszt hatvanhét környékbeli
falu (közte a névadó település) emlékére, amelyek a török időkben
pusztultak el. Házigazdánk úgy meséli, a településeket kifosztották,
felégették, lakói közül viszont biztosan sokan túlélték a dúlást, s némi
bujdosás után megjelentek például Pórszombaton.
– Ilyen
esetekben mentőöv lehetett például a gyümölcs. És ez a kultúra
segíthetne nekünk ma is, olyan értéket halmoztak fel az eleink, ami
miatt csodálhatna minket a világ. Az első lépés az, hogy legalább mi
legyünk a tudatában, hogy mi van a kezünkben.
Forrás: http://www.zalaihirlap.hu/hetvege/20100206_gyumolcsfa_oltvanyok_medes_hegyen
Melléklet: Az ősi zalai gyümölcsök sokféleségét, és a benne rejlő lehetőségeket mutatta be a nagylengyeli Faluházba 2012. március 1-én GYÜMÖLCSÖS AZ UTÓKORNAK című előadásában Kovács Gyula, 2010. zalai év embere.
http://www.youtube.com/watch?v=Ox3vPsCvjYA&feature=related
Kovács Gyula elérhetősége
Pórszombat Petőfi u 1/a.
06-30-2351063
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!