Realítás: Génbank a Medes-hegyen

Szeretettel köszöntelek a infogönyű klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 352 fő
  • Képek - 4813 db
  • Videók - 1259 db
  • Blogbejegyzések - 1960 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 66 db

Üdvözlettel,

infogönyű klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a infogönyű klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 352 fő
  • Képek - 4813 db
  • Videók - 1259 db
  • Blogbejegyzések - 1960 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 66 db

Üdvözlettel,

infogönyű klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a infogönyű klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 352 fő
  • Képek - 4813 db
  • Videók - 1259 db
  • Blogbejegyzések - 1960 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 66 db

Üdvözlettel,

infogönyű klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a infogönyű klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 352 fő
  • Képek - 4813 db
  • Videók - 1259 db
  • Blogbejegyzések - 1960 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 66 db

Üdvözlettel,

infogönyű klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

„Írja meg mindenképp, hogy aki régi gyümölcsfajtáról tud a környezetében, juttasson el arról nekem pár gallyat ide, Pórszombatra! Leoltom, s örömmel küldök vissza belőle. Meg persze bekerül a gyűjteményembe is.”

 

Nagyjából másfél évvel ezelőtt, amikor először írtunk Kovács Gyuláról, az ősi zalai (vagy inkább Őrség- Göcsej-Hetés-i, manapság pedig már egyenesen Kárpátmedencei) gyümölcsfajták gyámolítójáról, azzal zárult a cikk, hogy a pórszombati erdész lehetőségnek tekinti a saját, Medes-hegyi birtokán létrehozott génbankot. Csenevész alma, körte, szilva, barack, cseresznye és berkenyefák cseperednek itt, ma már körülbelül ezer darab, lassan feledésbe merülő fajták, nem egy közülük az egyetlen a maga neméből. A feledésre és kipusztulásra ítélt gyümölcsök számára minden nap ajándék, a birtok pedig lehetőség a túlélésre, hátha egyszer innen indulva sokasodhatnak majd megint a világban. A gyümölcsfái révén híressé lett Kovács Gyula erőfeszítései jutalmaként egy hete – olvasóink szavazatainak is köszönhetően – megkapta „Az év zalai embere” címet, s ezt, illetve a vele járó kiemelt figyelmet ismét csak lehetőségként fogja fel. Ezért kezdte beszélgetésünket a bevezetőbeli mondatokkal.

– Hála istennek egyáltalán nem vagyok híján az oltanivalónak, szinte naponta jár hozzám a postás ilyen ügyben – folytatta Kovács Gyula. – S épp az imént kaptam üzenetet, hogy az erdélyi Kászonból érkeznek hamarosan gallyak, az atyafi, akire bízták, már leszállt repülővel Pesten. Sose láttam ezt az embert, ő sem ismer engem, sőt, azzal az illetővel sem találkoztam egyszer sem, akinek a fájáról levágták az ágakat. De a közös cél, a hagyomáyok tisztelete összehozott bennünket. Kimegyünk közben „a műhelybe”, házigazdánk így hívja a háza háta mögé búvó, fóliatetős sufnit, ahol felnőtt ember felegyenesedni nem tud, ám ahol a gyümölcsfák új élete elkezdődik. Az asztalon oltókés hever, a néhai szovjet ipar terméke, amit Kovács Gyula negyven éve használ.

Kovács Gyula „műhelyében” oltványok százai várják a tavaszt. Az erdész szerint a ma embere nincs tudatában az értéknek Fotó: Pezzetta Umberto

Kovács Gyula „műhelyében” oltványok százai várják a tavaszt. Az erdész szerint a ma embere nincs tudatában az értéknek Fotó: Pezzetta Umberto

– Úgy emlékszem, három forintért vettem annak idején – meséli róla szeretettel a hangjában, amikor kézbe veszi. – Kétszer volt élezve öszszesen, s bár oltottam már életemben mindenféle csodamasinával, egyik sem ért a nyomába.

Maga az oltás művelete olyan egyszerű, hogy még én is meg tudom tanulni: vad alannyal dolgozunk, mely a születendő új életnek a vitalitást adja, a nemes gyümölcsfa jó tulajdonságait a megmenteni kívánt fáról származó ág hozza magával. A kettőt átlós vágás mentén kell összeilleszteni, majd rugalmas műanyag szalaggal körbetekerni, s mehet az oltvány a tőzeges cserépbe, ahol majd megered szépen. Innen, tavasz táján, a hátsó kertben álló nagy fóliasátorba kerülnek az oltványok, de valamennyiük számára a Medes-hegyi birtok a végső cél.

- Lehetne magról is dolgozni, de a végeredmény így sokkal jobb - magyarázza kérdésemre Kovács Gyula. – Az új fa a nemes fajta minden jellegét hordozza majd magán, a vad alany pedig minden bajt legyűrő életerőt kölcsönöz neki.
A pórszombati gyűjtemény fái legnagyobb részt nem fordultak még termőre – ami pár gyümölcs pedig megérett némelyiken, azt az őzek fogyasztották el, nyilván nagyon jóízűen. Kovács Gyula azonban ennek ellenére mindent tud a leendő gyümölcsökről.

– Mostanáig az esetek nagy részében volt még lehetőségem beszélgetni öregekkel, akik el tudták modani, hogy az adott fát milyen jellegzetessége miatt tartották, gyümölcsét miért szerették, mire lehetett a legjobban felhasználni. Ezek nagyon fontos információk, bekerülnek a jegyzeteimbe. De előfordul olyan is, hogy valamire szinte véletlenül jövök rá. Van például a karácsonyalma, gyönyörű, piros, vastagon viaszos a gyümölcse, a külleme miatt fenyőfára dísznek szokták akasztani. Az íze viszont borzasztó, fanyar, szinte keserű, ez is a karácsonyfadísz-jelleget támasztotta alá. Egy néprajzos ismerősöm hívta fel a figyelmemet, hogy kóstoljam meg ezt az almát az ünnepek után, és igaza volt: az alma csodálatos módon, már rég leszedve, akkorra érik meg, s olyan finom lesz, hogy méltó része legyen az ünnepnek.

A Medes-hegyen. A kemence harctéri, az első világégés idejét idézi - Fotó: Pezzetta Umberto

A Medes-hegyen. A kemence harctéri, az első világégés idejét idézi - Fotó: Pezzetta Umberto

A régmúlt idők gyümölcsei közt rengeteg ilyen apró csodát találni. Van, amelyik ma- gas szárazanyag-tartalma miatt sütemény készítésére jó; a másikban a nedvesség teng túl, ebből sajtolták valaha a gyümölcslevet (ezen belül van savanykásabb „aleset” a férfiaknak és édes a nőknek!); akad, amelyik kamrai hőmérsékleten, minden beavatkozás és károsodás nélkül eláll a következő érésig.

Létezik fa, amely tavasztól ősz végéig folyamatosan ontja a gyümölcsöt, de kifejezetten azonnali fogyasztásra valót, a termése ugyanis szinte órák alatt lepottyan és elenyészik. Van szilva, amely a fán, magától aszalódik, az első fagyok megérkeztéig „elmegy” belőle minden nedvesség és fogyasztható. És van olyan is, amit megenni szinte büntetés, viszont a belőle főzhető pálinka hét nyelven beszél.

Maga az oltás művelete egyszerű – a munka nagyját eleink jó ezer év alatt már elvégezték - Fotó: Pezzetta Umberto

Maga az oltás művelete egyszerű – a munka nagyját eleink jó ezer év alatt már elvégezték - Fotó: Pezzetta Umberto

- Ezekben a gyümölcsökben fantasztikusan sok idő, munka és tapasztalat van – fogalmazza Kovács Gyula. – Egy-egy ilyen speciális fajta nem két hét alatt született: az illető gazda figyelte a természetet, próbálkozott, gondolkozott, miközben minden felmerülő kérdésére a választ csak a következő gyümölcsszezon hozta meg. Egy emberélet ilyenre édeskevés, az illető továbbadta tapasztalatait a fiának, s ő folytatta a munkát, majd így tovább, emberöltőkön keresztül... A mai világ pedig ezt a rengeteg tudást készül eldobni magától.

Volt egyéb oka is, hogy valaha ezeknek a gyümölcsöknek ekkora becsülete volt: anno ugyanis nem étkezés végi desszertnek, vitaminforrásnak tartották őket, sok esetben maguk voltak az élelem. Kovács Gyula Medes-hegyén áll egy nagy kereszt hatvanhét környékbeli falu (közte a névadó település) emlékére, amelyek a török időkben pusztultak el. Házigazdánk úgy meséli, a településeket kifosztották, felégették, lakói közül viszont biztosan sokan túlélték a dúlást, s némi bujdosás után megjelentek például Pórszombaton.

– Ilyen esetekben mentőöv lehetett például a gyümölcs. És ez a kultúra segíthetne nekünk ma is, olyan értéket halmoztak fel az eleink, ami miatt csodálhatna minket a világ. Az első lépés az, hogy legalább mi legyünk a tudatában, hogy mi van a kezünkben.   

 

 

 

Forrás: http://www.zalaihirlap.hu/hetvege/20100206_gyumolcsfa_oltvanyok_medes_hegyen

 

Melléklet: Az ősi zalai gyümölcsök sokféleségét, és a benne rejlő lehetőségeket mutatta be a nagylengyeli Faluházba 2012. március 1-én GYÜMÖLCSÖS AZ UTÓKORNAK című előadásában Kovács Gyula, 2010. zalai év embere.

 

http://www.youtube.com/watch?v=Ox3vPsCvjYA&feature=related

 

Kovács Gyula elérhetősége


Pórszombat Petőfi u 1/a.
06-30-2351063

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Megyesi Imre üzente 11 éve

Itt pedig régi magyar gyümölcsfák leírásai találhatók meg.

http://hu.bozot.wikia.com/wiki/R%C3%A9gi_magyar_gy%C3%BCm%C3%B6lcsfajt%C3%A1k

Így könnyebben megtalálhatjuk, hogy nekünk milyen fajta kell és Kovács úrtól már konkrét fajtát kérhetünk.

Válasz

Megyesi Imre üzente 11 éve

Kapcsolódó videók

http://www.youtube.com/watch?v=TOrfBx09PjQ

www.youtube.com/watch?v=YQTq2d6Adsg&NR=1

Válasz

Megyesi Imre üzente 11 éve

A cikkre véletlenül találtam a mai gyümölcsfajták többsége permetezés nélkül tönkre megy. A betegségek elleni védekezésről akartam olvasni, így keveredtem egy oldalra, ahol régi magyar fajtákat javasoltak az új fajták helyett, mivel azok sokkal ellenállóbbak voltak. Onnan keveredtem át a fenti cikkhez.
A cikket mások tájékoztatására tettem fel, hátha valakit még érdekel a kertje és nem csak tuját akar nevelni benne. Illetve eszembe jutott, hogy a csatornázás miatt több helyről is kivettek fákat, illetve még vesznek is ki. Az önkormányzat esetleg (vagy valamelyik civil szervezet) a kivett fák helyére ültettethetne ezekből a régi fajtákból az utcára. Így a régi fajtákat megőriznénk a gyerekeinknek és esetleg tényleg sokkal szívósabbak, mint a jelenlegi fajták, így kevés gondoskodással az emberek friss gyümölcshöz, lekvárhoz, szörphöz jutnának. Mindenesetre Kovács Gyulától, majd fajtákra vonatkozóan kérni kell javaslatot, melyik fajtákat javasolja.
Másik dolog ami miatt betettem a cikket, hogy akinek van ilyen régi fája az fel tudja venni a kapcsolatot Kovács úrral, mert a génmegőrzés véleményem szerint közérdek.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu